Saturday, 14 January 2017

Kronologi Skim Mymi1 (2016 - Jan 2017)

Kisah dibawah diambil dari group Ponzi Scheme Alert. Amir olah sedikit bahasanya kerana terlampau kasar & kurang sesuai untuk pembaca2 blog Amir ini :)

Jum sama2 kita baca flow kisah Skim Mymi1 supaya menjadi pengajaran buat kita semua.

--------------------------- Kisah Mymi1 ni mmg bersimpang siur dan agak panjang gebangnya kepada ahli. So saya nak ringkaskan je.

Bulan Jan-July 2016: 
Dah ramai cakap yg Mymi1 ni scam contoh dlm SNTM, Luqman, Ummi Darwisy, Emy Yusop, Jai Fotografi, Airil Rahman, Zahir Halim, Prianto Sukartno dan lain2 aku x ingat, sorry ya. Tapi kami ditertawakan oleh macai2 mymi1. Ayat Melayu jatuhkan Melayu wajib ada. Yang buat fake akaun maki2 aku dlm facebook pun ada.

August 2016: 
Sellback TC RP CP atau istilah senang duit masuk akaun bank dah stop. Bil-bil dan topup selalu maintenance. Padan muka.

September 2016: 
Sellback masih stop. Bil TNB, TM, Astro dan prepaid dah sangkut. Hanya topup je boleh. Tu pun asyik maintenance. Simkad pula..... Hahaha, lawak dengar perkataan simkad.

October 2016: 
Official memo mengatakan 16 October sellback akan pulih.
Bila tiba 16 October, delay 17 October. Bila 17 October pula, points semua auto-converted jadi shares. Ahli dipaksa beli share syarikat. Ramai members bising dan buat meeting dgn KC Lim. Akhirnya KC Lim setuju untuk pulangkan balik share jadi points. Tapi tarikh belum pasti bila.

November 2016 : 
TNB dan lain2 bil masih sangkut dgn alasan upgrade sistem. Topup limit sehari RM 30. Gila, macamana nak meniaga klu sehari cuma RM30. Siapa langgan VIP 21k, berapa tahun baru boleh clear TC. Points untuk November juga auto-convert ke share.

December 2016: 
Points untuk December juga auto convert ke share dgn syarikat mengandaikan ramai yang suka share ni. Padahal realiti hampir semua taknak pun share ni. Gila kau sapa nak percaya dari 40sen USD bakal jadi 12 USD dalam hanya 1 tahun. Berapa peratus kenaikan tu. Mymi1 jual organ manusia ke?

Juga perkara menyedihkan yang lain ialah semua bill dan postpaid ditamatkan Mymi1 dgn alasan ramai salah guna sistem. Padahal memo janji nak selesaikan isu bil dan postpaid dilupakan begitu saja. Tagline "Bil tetap kena bayar" sudah boleh ditongsampahkan. Keluar news mengatakan sell back akan pulih semula 5 Jan 2017.

Jan 2017: Tibanya hari keramat 5 Jan
Ingatkan duit auto masuk akaun setelah ramai ahli2 menanti dgn penuh setia. Ramai ahli yang buat loan join skim bodo ni, ada yg langgan lebih dari 10 VIP. Mereka semua mengharapkan duit masuk ke akaun setelah mereka set auto sell back di dalam sistem. Ye la, dari August tunggu bonus tak kesampaian. Malangnya memo terbaru muncul. Korang bacalah sendiri dalam photo tu. Berapa kali kena tipu woi.







Bermula bulan ini (Jan 2017), dari sumber yang boleh dipercayai, sudah ramai ahli yang buat report KPDNKK. Bila KPDNKK masuk campur tersontot la semua. Topup pula limit hanya RM 10 sahaja. 

Untuk pengetahuan semua, nama company Mi Global Sdn Bhd pun sudah masuk dalam alert list Bank Negara. Rasanya2, makin ramai ahli mula goyah & mula hendakkan modal mereka balik.

11 comments:

Ct Sakinah said...

Skrg group/kroni mi1 sdg mnyorok! klu kontut pun masing2 x bunyi.. Takut org donga dan cari.. Ha3

Roshidan Rashid said...

Assalam...

Saya dulu macam berminat juga nak join Mymi1 ni, tapi bila tengok ada pakej2 ni saya mula dah tak berminat.

Alhamdulillah... saya diperkenalkan oleh biras saya utk join bisnes simkad Tune Talk Tone Excel sebagai pendapatan kedua dua tahun yg lalu. Kini saya dah dapat melangsaikan hutang saya sikit demi sedikit.

Anonymous said...

https://mi1mall.com/?t=1487822505633
How about that link?? Thanks ..

Anonymous said...

Truth has been out.
Finally.

Anonymous said...

This is a real scam......paling hangat dan pandai tipu orang

Anonymous said...

MYMI PENIPU....
Banyak org dah kena tipu dek management Mymi!
Agaknya kereta mwah Ferrari,Audi, BMW itu semua masih beli Hutang lagi....

Leaders pakai ilmu apa ya utk tarik org ramai beli saham Domain Extremes???
Melayu ( bukan semua)mmg senang diperbodohkan bab skim MLM......

Kenneth Wong said...

Bad scam. Dulu bilang reload ialah core business yang generate income. Sekarang pula jadi company yang promote "saham"? WTF!

Anyone said...

Bukan melayu aje... cina pun banyak diperbodohkan tapi masih tak sedar sedar... tengok leaders datang pakai kot dan bawa kereta mewah je terus percaya ape yg dikatakan

Kenneth Wong said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Rubbish mi1! Talengon lim, u don't play play with members money, u don't suka suka change this and that! U penipu! What the hell u cakap company mengalami kesulitan so terpaksa ubah ini itu? Fuvk u lah, members tak pernah menyusahkan company, tapi selama ni semua pun u yang cakap blah blah blah! Talengon lim, u nak go saham u punya hal, u don't tarik semua members to join, bukan semua members ada kewajipan dan komitmen to tolong u to saham! Talengon!

Misgianto Yanto said...

Kini sampai pula masa kat indon..ayo yo...mcm mn nak buat ni..mlys lg belum siap..konon lg nak bantu indon..kc lim mcm mn hal ni